Sportactiviteiten
Nieuws
Terugblik studiedag 'Samen sterk voor ouderen in beweging'
Op vrijdag 26 oktober 2018 organiseerden de Vlaamse Ouderenraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven de studiedag ‘Samen sterk voor ouderen in beweging’. Een 150-tal deelnemers zakten af naar Brussel. We blikken terug op een inspirerende dag waarbij we middenveldorganisaties uit diverse sectoren opriepen om de krachten te bundelen met het doel om ouderen meer te laten bewegen. We vertrokken vanuit 4 contexten: thuis bewegen, bewegen tijdens actieve verplaatsingen, bewegen op het (vrijwilligers)werk en tijdens de vrije tijd (incl. sport).

Verloop van de dag
Voorzitter Jul Geeroms opende de dag met een welkomstwoord en de wens van ouderen om actief ouder te worden. Vervolgens kwam Prof. Bart Vanreusel aan bod die het had over de Yeepies, Oef’s en Emil’s en vervolgens opriep om meer in te zetten op positieve gezondheid, te verbinden en bruggen te slaan. In de wist-je-datjes ronde werd de kennis van de deelnemers rond actief ouder worden, beweging en sedentair gedrag getest. Stien Vandierendonck en Prof. Boen sprongen als eerste op de tandem en gaven ons inzichten in de wensen van ouderen zelf. Snel werd duidelijk doorheen de presentaties dat de sociale factoren en plezier hebben aan bewegen er vaak bovenuit springen bij ouderen. Ingrid Peeters en Nathalie Sluyts eindigden de voormiddag met 6 sleutels tot succes om ouderen meer aan het bewegen te brengen. Ze vertelden hun verhaal aan de hand van concrete voorbeelden uit de praktijk.

Gelukkig zorgde Caroline Casteleyn na elke presentatie voor beweegoefeningen met en zonder weerstandsband.
In de namiddag vertrokken de sprekers van de succesfactor ‘mix van interventies’. Verschillende domeinen zoals gezondheidszorg, mobiliteit, publieke ruimte, sport, sociaal-cultureel kwamen aan bod. Deelnemers kregen van Dr. Ragnar Van Acker tips om projecten laagdrempelig te houden en ouderen blijvend te motiveren om meer te bewegen. Ook werd het na het verhaal van dr. Sara D’Haese en dr. Jelle Van Cauwenberg duidelijk dat een beweegvriendelijke omgeving een positief effect heeft op het verplaatsingsgedrag van ouderen. Jan Tessier legde meteen ook de link naar beweging en preventieve gezondheidszorg. En wat als iedereen nu eens levenslang kon sporten? En hoe kan je daarbij samenwerken? Eva Vonck en Hanne Neirynck gaven tips en voorbeelden. Eric Bradt haalde het pensioen als sleutelmoment aan en bracht ook de meerwaarde van vrijwilligerswerk onder de aandacht.
Klik hier voor meer informatie.
Terug naar overzicht