Sportactiviteiten
Nieuws
Fietskilometers voor Schone Sportkleren
1 miljoen fietskilometers voor schone sportkleren voor Bioracer.
Tessenderlo, 24 november.
Een ploeg dappere fietsers van kwb en Wereldsolidariteit overhandigden meer dan 1 miljoen fietskilometers aan het Limburgse fietskledingbedrijf Bioracer. Met de vraag om werk te maken van 'Schone Fietskleren'. 'Schoon' staat voor respect voor mensen- en arbeidsrechten van de stiksters van de wieleroutfit. De actievoerders werden ontvangen door de zaakvoerder van het bedrijf, die open stond voor hun vragen. Een verslag.

Hoe het begon
Vorig jaar trokken kwb-fietsers met ngo Wereldsolidariteit op Schone Kleren Expeditie naar Indonesië. Met een heuse fietstour op het Indonesische eiland Java, gingen ze op zoek naar de omstandigheden waarin onze sportkleren worden gemaakt. Geschokt door wat zij zagen, staan de deelnemers sindsdien op de eerste rij om mensen bewust te maken over de werkomstandigheden in de kledingindustrie. De deelnemers wilden echter méér doen dan hun verhaal vertellen. Met de actie 'Ik fiets voor Schone Kleren' nodigden ze elke Vlaming uit om fietskilometers te verzamelen, om zo aan te tonen dat 'de consument' wel degelijk wakker ligt van 'Schone Kleren'. Op 7 maanden tijd verzamelden ze meer dan 1 miljoen fietskilometers: 12.376 fietsers in 145 groepen verzamelden 1.032.371 kilometers. Een onverwacht stevig resultaat.

Geen aanbod
Bij de voorbereiding van hun reis naar Indonesië bleek dat er in België amper 'schone' sportkleding en al helemaal geen schone fietskleding te vinden is. Geen enkele verdeler is aangesloten bij Fair Wear Foundation (FWF). Schone fietsshirts voor ploegen, die je met je sponsor wil laten bedrukken, zijn al helemaal niet te vinden. Voor hun fietstour in Indonesië kochten de reizigers hun fietsoutfit dan maar in Duitsland. Van het merk GONSO dat wel is aangesloten bij FWF. Jef Cattebeke (rechts op de foto), kwb-er en fietser bij de Schone Kleren Expeditie; "In elke groep waar wij het verhaal over onze tocht in Indonesië doen, komen er mensen naar ons toe met de vraag waar ze schone fietskleding kunnen kopen. Momenteel is dat dus niet eenvoudig want je moet naar het buitenland. Dat wringt. Met de steun van de consument willen we het aankoopbeleid van sportkledingbedrijven beïnvloeden en hen wijzen op hun verantwoordelijkheid tegenover de arbeiders die hun collecties maken."

Lees hier het volledige artikel.


Terug naar overzicht