Sportactiviteiten
Wereldsolidariteit en OKRA
This time for Africa - Waka Waka

Wereldsolidariteit is de ontwikkelingsorganisatie van de Christelijke Arbeidersbeweging en partner van OKRA. Dat laatste is geen dode letter: Wereldsolidariteit steunt organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika ook in hun zoektocht om de rechten van ouderen te ver­dedigen en hun inkomen en gezondheidszorg te garanderen. Lange tijd werd gedacht dat zorg voor ouderen vanzelfsprekend was in het Zuiden. Men ging er van uit dat de familiale solidariteit dit wel zou opvangen. De realiteit is echter anders. Jongeren moeten vaak het dorp of zelfs het land verlaten om werk te zoeken. Landbouwgrond wordt schaarser en de percelen kleiner per gezin. Vrouwen gaan mee aan de slag voor het inkomen. Ouderen wil­len geen last zijn voor hun kinderen en blijven zo lang mogelijk werken. Wereldsolidariteit wil partnerorganisaties versterken in hun projecten, zodat ook ouderen een waardig leven kunnen hebben. Wereldsolidariteit kijkt hiervoor naar ons!

OKRA neemt deze uitdaging aan. Wat wij hier hebben bereikt mag gezien worden en willen we delen met andere organisaties, waar ook ter wereld. Ouderen hebben immers wereld­wijd dezelfde bezorgdheden : een leefbaar inkomen, kwalitatieve gezondheidszorg en een actief sociaal leven. De context mag dan heel verschillend zijn, ouder worden roept overal dezelfde vragen op.

OKRA wil deze problematiek via bestaande activiteiten dichter bij onze leden brengen.

Vanuit de danswerking werd gekozen voor het samenstellen en aanleren van een lijndans op de muziek van Waka Waka (this time for Africa) van Shakira. Een pittig dansje op de beats van een Afrikaans ritme. Dit liedje was trouwens de officiële ‘World Cup song’ van de wereldbeker voetbal in Zuid Afrika in 2010. Deze dans werd intussen een eerste keer aangeleerd op de Nationale Cursus Lijndans.

Ook op de Nationale Cursus Gemeenschapsdans in februari zal deze dans aangeleerd worden en krijgen de regionale dansverantwoordelijken de muziek en de beschrijving mee voor alle dansclubs van hun regio. We hopen dat deze dans in onze 490 dansclubs aangeleerd wordt, zo komen onze 29.325 dansers in contact met de problematiek in het Zuiden en kunnen ze een petitielijst ondertekenen. Deze dans wordt ook aangeleerd in Bangladesh, één van de landen waar Wereldsolidariteit dit jaar actief is. Dansen over de grenzen heen brengt ouderen op die manier samen!

“OKRA voor ouderen wereldwijd” is daarom meer dan een tijdelijke campagne. Het is een engagement om, samen met Wereldsolidariteit en organisaties wereldwijd, de rechten van ouderen te verdedigen. Doet uw trefpunt ook mee?