Promenadeorkest
Geschiedenis

Ontstaan en geschiedenis van het Orkest...

Het begon allemaal in de zomer van 1993...

Antoine Bauwens, onze stichter-dirigent stelde voor aan de toenmalige KBG-secretaris om gepensioneerde muzikanten samen te brengen in een orkest.  Het mocht geen fanfare worden of harmonie, maar wel een soort klassiek orkest.  Een promenadeorkest.

Hij werkte dit idee verder uit, zette alles op papier en meldde nog datzelfde jaar aan KBG Gent “Het kind is voldragen”.  Het plan was klaar.  Alle mogelijke muzikanten werden aan huis bezocht en bevraagd.  Welk instrument speelden ze?  Welke muzikale opleiding genoten ze?

Op 6 september 1993 kwamen ze dan samen om te beslissen welke richting het orkest zou inslaan, rekening houdend met de beschikbare instrumenten.  Er zaten ook violen en cello’s bij en dus kon het idee “promenadeorkest” van start gaan. 

Antoine Bauwens had dan nog één grote opdracht : het gepaste repertoire vinden.  Dit betekende vooral zelf nieuwe arrangementen schrijven voor elk beschikbaar instrument.

Op 7 oktober 1993 werd de eerste repetitie gehouden.

Met een klein startkapitaal van het toenmalig KBG-budget werden een piano en nog enkele andere instrumenten aangekocht .

Alhoewel Antoine Bauwens enkel zinnens was als repetitor te fungeren, werd hij al vlug ook dirigent.

Het eerste bestuur werd gevormd door Antoine Bauwens die uiteraard verantwoordelijk was voor het muzikale en de “inhoud”, Charles Damoiseaux die de financiële kant behartigde en Etienne Moentjens die de taak van secretaris op zich nam en ook fungeerde als public-relations-officer. Later werd Etienne Mede-Voorzitter tot eind 2017.

Sommige muzikanten waren zo enthousiast dat ze zich prompt een nieuw instrument aanschaften.

Het moest goed zijn!

De eerste groep van 19 mensen bestond uit zowel gewezen beroepsmuzikanten als amateurs.

Ze kwamen ook uit alle beroepsklassen : arbeiders, bedienden, onderwijzers, dokters, ingenieurs… allemaal verbonden door de muziek.

Het eerste optreden vond plaats op 3 februari 1994 tijdens een groot CM-feest in het Internationaal Cultureel Centrum te Gent.  Het orkest speelde toen onder andere Cavalleria Rusticana, Trumpet Voluntary, Lichte Cavalerie, Solemn and Festive Music. En het begeleidde Katrien Gallez tijdens het muzikaal intermezzo.

Intussen is dit orkest natuurlijk uitgegroeid tot een bezetting van ongeveer 50 muzikanten., waarvan er nog een flink aantal bij zijn sedert het prille begin.

Zij zijn uitgegroeid tot een echte en hechte vriendengroep want vriendschap is voor hen belangrijk.  Maar ook de kwaliteit staat voorop.

In 2003, na tien jaar, moest Antoine Bauwens om gezondheidsredenen het dirigeerstokje doorgeven aan  Marcel De Fleyt. 

Vele muzikanten worden wat ouder en af en toe valt er wel eens iemand weg.  Maar er komen ook nieuwe bij.  Het blijft natuurlijk de zorg om voldoende uitvoerders bij elkaar te brengen.

Door het wegvallen van Antoine Bauwens werd ook gezocht naar iemand die nieuwe arrangementen zou schrijven.

Daarvoor werd een beroep gedaan op Jonathan Olstein, die het orkest ontdekte, maar ook door het orkest werd ontdekt als virtuoos en nieuwe arrangeur.

Het orkest kende een enorme evolutie.  Zij traden reeds op in diverse streken van het Vlaamse land, Gentbrugge, Sint-Denijs-Westrem, Waregem, Wingene, Beernem, Overijse, Brugge, Zwevegem, Tielt, Deinze, Maldegem, Astene, Aalst, Sint-Kruis-Winkel, Kruishoutem, Petegem-aan-de-Leie, Zottegem, Olsene, Zulte en zelfs in de Herbakker in Eeklo waren zij reeds te gast.

Zij verzorgden ook diverse optredens in Gent : St-Vincentiuskerk, Groenzaal St Bavo, Capitole, Vooruit, Sint-Michielskerk, de Torrepoort en andere.

Maar vooral verwelkomen zij jaarlijks meer dan duizend aanwezigen op hun  nieuwjaarsconcert in Muziekcentrum De Bijloke te Gent.

Tegenwoordig (sedert september 2012) wordt het Orkest gedirigeerd door Jonathan Olstein.


Dit OKRA-promenadeorkest bestaat binnenkort dus 25 jaar en al heel die tijd vormen de muzikanten samen met het bestuur, de technici en medewerk(st)ers het levende bewijs dat muziek nooit ophoudt… eens muzikant, altijd muzikant.

 

Ook in OKRA zit muziek.

 

Antoine Bauwens,

stichter en eerste dirigent.

 

 

Marcel De Fleyt,

dirigent van 2003 tot  2012.

Jonathan Olstein,


huidig dirigent, arrangeur en solist.

 

 
Geef je gebruikersnaam en wachtwoord in:
Paswoord vergeten?